881 767 545
Artura Grottgera 2, 20-029 Lublin
Pon - Pt 11:30 - 22:00 Sob - Niedz 13:00 - 22:00
Top

Nasz team

Nasz Sushi Chef

To właśnie On dba o niepowtarzalną ekspozycję dań i inspirujące połączenia smaków.

Sushi Chef

Sushi Chef Paweł Trzaskowski – Od kilkunastu lat związany z najlepszymi restauracjami sushi w Polsce. Finalista World Sushi Cup i Global Sushi Challenge. W Tokio przystąpił do mistrzowskiego egzaminu i zdobył Certyfikat Kuro-obi, zwany „czarnym pasem” w sushi. Łączy tradycyjną szkołę Edomae ze współczesnymi trendami kulinarnymi.

WYWIAD

SZEF KUCHNI – najlepszy sushi master w Lublinie

Co zafascynowało Cię w kuchni japońskiej? Skąd pomysł na zostanie sushi masterem
– Dla porządku – nie jestem ,,sushi masterem’’ to potoczne określenie. W Polsce bardzo popularne choć zupełnie nie trafione. Osoby, które przygotowują sushi to Itamae. Łatwiej będzie powiedzieć kucharz sushi, ja nim jestem. Kuchnia jest moją pasją, gotowanie to moje ulubione zajęcie. Można powiedzieć, że przez 17 lat nie przepracowałem ani jednego dnia. Uwielbiam subtelne, delikatne smaki, kuchnia japońska właśnie taka jest. Przy tym jest bardzo precyzyjna i pięknie podana. Otoczenie, rytuały, które towarzyszą jedzeniu w Japonii są równie fascynujące. W naszym kraju, praktyczne nie ma restauracji serwujących kuchnie japońską. Jeśli chodzi o bary i restauracje sushi jest ich naprawdę bardzo dużo. Trzeba tu podkreślić, że są to lokale inspirowane japońsko-amarykańaskim sushi. Taki mix polubili nasi goście i w większości miejsc nie odnajdziemy japońskich smaków. Nie zmieniam tego podejścia na siłę, pielęgnuję wszystko to czego nauczyłem się w Japonii i dokładam do tego to, czego oczekują nasi goście. Nadaję mojemu sushi europejskiego sznytu. Smak i wizualizacja z elementami kuchni japońskiej. Zawsze chciałem być kucharzem – kucharzem sushi zostałem, ponieważ bardzo lubię ryby i ryż. Nie miałem większego wyboru (z tym wyborem to żart)

Jaka była Twoja gastronomiczna przeszłość ☺
– Wspomniałem, że pracuję w kuchni od 17 lat. W tym czasie przeszedłem całą drogę na szczeblach kariery zawodowej. Od pomocnika w dużej firmie cateringowej, jako młodszy kucharz w wielu restauracjach hotelowych, kucharz w międzynarodowych projektach, szef kuchni, szef kreatywny najlepszych restauracji sushi w Polsce, od kilku lat także trener kulinarny i wykładowca najlepszych szkół gotowania w kraju. W 2019 roku znalazłem się w gronie 50 najlepszych szefów kuchni w Polsce. W 2017 znalazłem się w dwudziestce najlepszych kucharzy sushi na Świecie. Jestem jeszcze finalistą kilku konkursów – najważniejsze dla mnie są Global Sushi Challenge i World Sushi Cup.

Trochę edukacji opowiedz nam czym różnią się futomaki od uramaków czy hosomaków☺
– Rodzajów sushi jest naprawdę wiele. Bardzo trudno się w tym połapać. W praktyce używanych jest tylko kilka z nich. Futomaki, maki wieloskładnikowe ( okrągłe roladki z przeróżnymi składnikami w środku zawinięte w zielone lub czarne sprasowane algi). Uramaki, maki z ryżem na zewnątrz ( maki o różnych smakach z przeróżnymi składnikami umieszczanymi na rolce ryżu). Hosomaki, maki z jednym składnikiem w środku. Te są najbardziej zbliżone do japońskiego pierwowzoru (najmniejsze z całej stawki maków sushi). Są jeszcze nigiri, temari, temaki, oishizushi, inarizushi, bozushi, fukusazushi itd.

Czy uważasz, że sushi jest sztuką, jak duże trzeba mieć doświadczenie żeby umieć przygotować idealne sushi
– Sushi to sztuka bezwzględnie, to styl życia i pasja. Człowiek uczy się przez całe życie, mi tego życia zabraknie na zgłębienie tej filozofii. Staram się jak mogę, zadowoleni goście to największa nagroda. Idealne sushi jeszcze przede mną . Może w Lublinie powstanie…

Doświadczenie sushi – ( opowiedzieć o userexperience – sharingiscaringetc)
– Doświadczenia ciągle przybywa: Certyfikat ukończenia międzynarodowego Seminarium Wiedzy o Sushi prowadzonego przez World Sushi Skills Institute i All Japan Sushi Association (Warszawa 2015). Finalista Global Sushi Challenge Poland 2015. Certyfikat Sushi Proficiency (Warszawa 2015). Finalista World Sushi Cup Japan 2017. Certyfikat Sushi Proficiency (Tokyo 2017). Certyfikat Kuro-obi (Tokyo 2017). Certyfikat Akademi Kuchni Molekularnej Jean Bos (Lublin 2018). Szef kuchni Wabu Sushi. Szef kuchni Mizu Sushi. Szef kuchni Sushi Zushi. Teraz również – Szef Kuchni 2PIER Sushi House.

Topowe dania w 2PiEr Sushi House
– Kuchnia 2PIER Sushi, to odpowiedź na potrzeby Gości. Znajdziecie tu wszystko czego szukacie w sushi: smak, świeżość i różnorodność, podane w wyjątkowy sposób. Topowe dania to seriola z yuzu, małże św. Jakuba w mleku kokosowym, maki z czarnym ryżem i łosoś z foie gras.

Jakie są obecne trendy w gastronomii – czym się różni sushi europejskie od japońskiego. Do której kuchni i restauracji 2PiEr Ci bliżej?
– Trendy zmieniają się tak często jak pogoda w listopadzie 😉 Trend numer jeden w temacie sushi to przede wszystkim składniki najwyższej jakości. Drugi to filozofia przygotowania i obróbki tych składników. Trzeci to umiejętności kucharza. Dalej wizualizacja i estetyka podania. Do Japońskiego sushi nam daleko, ale robimy to najlepiej jak potrafimy. Wkładamy tu nasze całe serce, nasze doświadczenia, nasze smaki i upodobania. Ubieramy to niczym Japończycy w Peru tworząc kuchnię Nikkei. Możemy śmiało powiedzieć, że tworzymy wyjątkowe smaki – ciekawe zdaniem Japończyków

Najlepsze sushi w mieście – czym wyróżnia się 2PiEr Sushi House
– Przekonajcie się sami. Wyjątkowa lokalizacja, wyjątkowe menu, wyjątkowi ludzie to przepis na najlepsze sushi w mieście. Tylko tyle i aż tyle. Determinacja i pokora w dążeniu do ideału. Goście muszą chcieć do nas wracać. Muszą za nami tęsknić jak będą daleko… Muszą o nas mówić i być częścią naszego projektu.

Call Now Button